booked.net

 Zobacz na Mapie
 Lokalne Atrakcje
 Sprawdź Ceny Lotów
 Porównaj Ceny Noclegów

Lyon ma tradycję gastronomiczną tak nieodłączną, że mieszkańcy miasta przez cały czas rozmawiają o jedzeniu, ale często zapominają powiedzieć innym. Zakres miejsc do jedzenia jest niesamowity, od bouchonów (zwykłych restauracji) po restaurację Paula Bocuse, potrójną gwiazdkę Michelin nawet po śmierci Bocuse w zeszłym roku (zmarł w wieku 91 lat). Istnieją fantastyczne rynki żywności, w tym Les Halles de Lyon Paul Bocuse i Saint-Antoine, gdzie oferowane produkty mogą obejmować kurczaki z pobliskiego Bresse i grzyby z Saint-Bonnet-Le-Froid. Lokalne specjały obejmują kiełbasy, pralinki, cuchnące sery, takie jak Saint-Marcellin i quenelles de brochet (kremowe ciasta szczupakowe). I oczywiście jest wino, z Beaujolais na północy i doliną Rodanu na południu.
Niezbędne przystanki: zatrzymaj się w Cour des Loges, klimatycznym byłym kolegium jezuickim na małej ulicy starego miasta. Możesz wybrać
restaurację wyróżnioną gwiazdką przewodnika Michelin lub fajne bistro i taras. Aby wyróżnić się na tle innych, wypróbuj Daniel & Denise, gdzie szef kuchni Joseph Viola robi niesamowite rzeczy z mniej efektownymi częściami świni. Tymczasem restauracja Pierre Orsi ma prawdopodobnie najlepszą piwnicę z winami w mieście.
Alternatywa: Troyes to kolejne francuskie miasto słynące z kiełbas i ma wspaniały rynek. Jeśli lubisz podroby, spróbuj andouillette, kiełbasy wieprzowej z jelita. Ma aromat, aby to udowodnić.