Kuchnia francuska to jedna z najbardziej znanych kuchni europejskich. Jest ona bogata, wytworna i wykwintna. Nie ma chyba osoby, która nie słyszałaby o wybornych francuskich winach i dojrzewających serach. Francja to również prawdziwe królestwo owoców morza. Nawet krewetki kupione w supermarkecie smakują wybornie. Zwłaszcza w towarzystwie lekko schłodzonego, białego wina, które wcale nie musi być drogie. Choć może to być nie lada zaskoczeniem, dobre francuskie wino można kupić już za kilka euro.

Tradycje kulinarne poszczególnych regionów Francji znacznie się między sobą różnią. Oprócz różnic pomiędzy poszczególnymi krainami, kuchnię francuską możemy podzielić również na:

haute cuisine (wysoka kuchnia) – drogie, tradycyjne dania, przygotowywane przez znanych szefów kuchni;
nouvelle cuisine (nowa kuchnia), która powstała jako protest do kuchni haute cuisine. Nouvelle cuisine bazuje daniach przyrządzanych dosyć szybko, oraz na lekkich i przede wszystkim zdrowych potrawach.

Francuskie posiłki

Francuzi spożywają 3 główne posiłki: śniadanie, obiad i kolację.

  • Francuskie śniadanie jest z reguły bardzo lekkie. Jeśli jesteście przyzwyczajeni do polskich, bogatych śniadań lepiej samodzielnie zadbajcie o ten jakże ważny posiłek. Zamawiając w kawiarni typowe francuskie śniadanie dostaniecie zazwyczaj bagietkę lub croissanta, dżem, masło, kawę lub czekoladę (podaną w niewielkiej miseczce, by móc zamoczyć w niej bagietkę) oraz sok pomarańczowy. Trzeba przyznać – trudno się nim najeść.
  • Francuski obiad, spożywany pomiędzy 12 a 14 jest posiłkiem zdecydowanie bardziej obfitym. Często składa się z kilku dań. Najpierw na stole lądują przystawki, następnie danie główne, sery, deser oraz kawa. Jedzenie zup nie jest we Francji zbyt powszechne, dlatego nie są one nieodłączną częścią obiadu. Zapracowani Francuzi zamiast kilkudaniowego obiadu wybierają zazwyczaj skromniejszy lunch. Często jest to kanapka, sałatka, omlet lub inny mały posiłek, który można zjeść szybko.
  • Kolację we Francji jada się stosunkowo późno – pomiędzy godziną 20 a 22. Bardzo często na kolację podawane są ciepłe dania. Francuska kolacja zazwyczaj trwa kilka godzin i przekształca się w towarzyskie spotkanie, pełne wesołych dyskusji z najbliższymi.
    Jako ciekawostkę warto dodać, że we francuskich restauracjach widelce układa się ząbkami do dołu. Taki sposób ma na celu zapobiegniecie ewentualnemu skaleczeniu się gości, którzy kładą dłonie na stole.

Tradycyjne francuskie dania i produkty

Ratatouille
Wśród tradycyjnych francuskich potraw na szczególną uwagę zasługuje ratatouille. Ten warzywny gulasz może bardzo pozytywnie nas zaskoczyć. Przygotowany z z bakłażana, cukinii, soczystych pomidorów, czosnku i cebuli urzeka wspaniałym smakiem oraz zapachem świeżych ziół. Z chrupiącą bagietką jest naprawdę przepyszny. W różnych miejscach i regionach przyrządzany jest na rozmaite sposoby.

Owoce morza
Będąc we Francji nie możecie odmówić sobie skosztowania dań z owoców morza. Świeże i pyszne urzekają wspaniałym smakiem i świeżymi dodatkami. Będąc w północnej części kraju, sięgnijcie po prawdziwy przysmak – małże św. Jakuba, zwane inaczej przegrzebkami. Je się je surowe lub marynowane, zazwyczaj pokropione sokiem z cytryny. Północna Francja słynie także z muli. Jeśli chcecie spróbować ich tradycyjnej wersji – wybierzcie moules a la creme. Pod tą nazwą kryją się mule podawane w sosie sporządzonym ze śmietany i białego wina.

Ślimaki oraz inne specjały
Wiele osób kojarzy kuchnię Francji ze ślimakami. Ten specjał jest szczególnie popularny w Burgundii. Jeśli będziecie w tym rejonie, spróbujcie również tradycyjnej musztardy z Dijon, przygotowywanej wg tradycyjnej receptury. Jeśli chcecie spróbować najdroższych grzybów świata – trufli – odwiedźcie Perigord w południowo-zachodniej części kraju.

Sery
Żaden Francuz nie wyobraża sobie obiadu bez kawałka pysznego, aromatycznego sera. Francja posiada największą w Europie liczbę zarejestrowanych serów. Obecnie jest ich ponad 400. Francuskie sery przybierają rozmaite kształty – istnieją sery kwadratowe, walcowate, trójkątne, okrągłe, a nawet w kształcie serca. W zależności od rodzaju zawija się je w liście orzecha włoskiego, kasztana jadalnego lub układa w wiklinowych koszach, zwanych paillons. Szukając klasycznych gatunków sera, wybierajcie te oznakowane etykietami appellation d’origine controlees (kontrolowana nazwa pochodzenia). Takie oznaczenia świadczą o wysokiej jakości produktów.

Zupa cebulowa
Choć Francuzi nie przepadają za zupami, jedną z ich narodowych potraw jest aromatyczna i bardzo pyszna zupa cebulowa (soupe a l’oignon). Idealna na chłodniejsze dni, wspaniale rozgrzewa. Cebulową podaje się z roztopionym żółtym serem, w towarzystwie grzanek lub bagietki.

Jeśli wierzyć legendom, francuska zupa cebulowa była „wynalazkiem” francuskiego króla Ludwika XV. Władca słynął nie tylko z tego, że był niezwykle przystojny. Lubił również bardzo dobrze zjeść. Z tego powodu zatrudniał najznamienitszych kucharzy i regularnie organizował przyjęcia i uczty z suto zastawionym stołem. Niektóre źródła twierdzą, że, że Ludwik XV z ogromnym zainteresowaniem i pasją czytał książki kulinarne – jego ulubionymi były “Les dons de Comus” i “La cuisiniere bourgeoise”. Mógł godzinami dyskutować na temat jedzenia. Co ciekawe, Ludwik XV miał w głębokim poważaniu wykwintne, wyszukane jedzenie. Zamiast niego osobiście serwował swoim gościom omlety i proste zupy. Ponoć gdy posłowie Piotra Wielkiego dali mu skosztować kawioru, wypluł go na dywan.

Historia powstania zupy cebulowej wiąże się oczywiście z postacią króla Ludwika XV, który po suto zakrapianym polowaniu obudził się z gigantycznym kacem. Wokół niego znajdowały się puste butelki po szampanie, część z nich nie została jeszcze do końca opróżniona. Resztkami sił władca udał się do spiżarni, w której znalazł trochę cebuli. Pokrojoną w plasterki cebulę zalał więc resztkami szampana i przez kilka minut gotował. Jakież było jego zdziwienie, gdy po kilku łykach zupy ból głowy całkiem przeszedł, a w jego ciało wstąpiły nowe siły.

Tej wersji legendy zdają się przeczyć opinie historyków. Wg nich zupa cebulowa była zupą najbiedniejszych. Król Ludwik zapewne bardzo ją lubił i często spożywał, zwłaszcza po suto zakrapianej uczcie.

Tarty
Francuska kuchnie to prawdziwy raj dla entuzjastów tart. Szczególnym powodzeniem cieszy się tarta cebulowa (tarte a l’oignon) oraz tarta z ciasta chlebowego, boczku i cebuli (tarte flambee). Oprócz tart, bardzo lubiany jest również placek typu quiche. Polecić tutaj można wersję z masą jajeczną i szynką (quiche lorraine).

Foie gras
Foie gras (w wolnym tłumaczeniu – stłuczona wątroba) to prawdziwy rarytas (zwłaszcza dla smakoszy). Nie da się ukryć, że jest to rarytas wyjątkowo kontrowersyjny. Wszystko z powodu sposobu jego wytwarzania. Ten tradycyjny francuski produkt wytwarza się z gęsich bądź kaczych wątróbek. Zwierzęta karmi się przymusowo wyjątkowo dużymi porcjami jedzenia, aby ich wątroba stała się większa i pokryła się tłuszczem. Foie gras sprzedaje się w postaci musu lub pasztetu, używanego przeważnie do smarowania pieczywa. Niestety, produkcja francuskiego foie gras łączy się z ogromnym cierpieniem zwierząt, czym budzi liczne protesty ekologów i organizacji pro-zwierzęcych.

Francuskie wina
Francja słynie z wyrobu wybornych win, które nie mają sobie równych. Przepyszne białe wina powstają z reguły na północy kraju, południe słynie z produkcji wspaniałych win czerwonych. Wspominając o winie, nie sposób zapomnieć o jednej ze sztandarowych potraw Francji – kogucie duszonym w czerwonym winie.

Inne francuskie alkohole
Co ciekawe, W Normandii i Bretanii popularniejszy od wina jest cydr, a na północy (w okolicy granicy z Belgią) – piwo.

Francja – królestwo szampana
To właśnie Francja jest królestwem szampana. Z jego produkcji słynie szczególnie region Szampanii. Francuski szampan swój szlachetny charakter zawdzięcza bogatemu bukietowi smakowemu słynnym bąbelkom, które potrafią zaszumieć w głowie. Jeśli chcecie skosztować oryginalnego, francuskiego specjału, odwiedźcie jeden z domów szampana – maisons de champagne. Oprócz trunku będziecie mieli okazję skosztować również dań na bazie szampana.

Jeśli chcesz odwiedzić Francję polecamy cześć południową pomiędzy Marsylią a Tulonem.

 Lokalne Atrakcje
 Lokalne Restauracje

 Porównaj Ceny Lotów

↓↓↓  Porównaj Ceny Noclegów i Znajdź Idealną Ofertę  ↓↓↓



Booking.com